Mine elskede syltede rødbeder!

Færdig

Opskrift længere nede :)

Jeg har haft dem med i godt og vel samtlige opskrifter på gammel dansk mad, og hver gang har jeg truet med at nu kommer der er vejledning til hvordan du kan lave dine egne syltede rødbeder.

Men NU skal det være!

Jeg har hede drømme om selv at få rødbeder i min have, men med alle de planer jeg har for haven i år, så skal jeg liiige til at overveje hvad jeg måske kan undvære for at holde pladsen til alt det jeg absolut MÅ have ;) Og rødbeder når de er bedst koster jo nærmest ingenting, i sæson købte jeg 1 kg for 5 kr. og det er jo små penge, jeg køber dem der er til salg – og må indrømme at jeg ikke kigger efter økologi mærke (hvilket jeg ville ønske jeg snart fik groet en bevidsthed der bare gjorde – men nej).

Min sylte opskrift har jeg fra min svigerfarmors sylte bog – hvor man kan få gode råd om alt!!! Jeg endte med at lede efter den i diverse genbrugser for at konstatere, at man bare kan købe den her til 49 kr. så det gjorde jeg fluks!

Syltede rødbeder som vor Lille mormor lavede dem

  • Giver ca. 1½ ltr. 
  • Ingredienser: 1 kg rødbeder
  • 3/4 ltr. eddike 
  • 375-500 g sukker (lidt på gefühl alt efter hvor sød du vil have rødbederne
  • ½ tsk atamonpulver eller 1 tsk flydende atamon 
Rødbederne vaskes og kommes i en gryde med vand (som ved kartofler) vandet saltes med en spsk salt pr. liter vand, de koges i ½-1 time alt efter str. på rødbederne, jeg tjekker dem som jeg gør med kartofler, kan man stikke en gaffel i dem og hopper de pænt af igen – så er de som de skal være.

Vaskede rødbeder som ligger klar til vand og salt.

Nå, men når rødbederne er kogt, så hældes det kogende vand fra og så giver man rødbederne et kulde chok ved at stille gryden med dem under iskoldt rindende vand indtil rødbederne er kolde og man kan holde dem uden at brænde sig. Den temperatur forandring gør at skindet løsnes bedre og rødbederne bliver samtidigt også mere møre.

Kogte rødbeder som er klar til kuldechok

 

KULDECHOK

Kogte rødbeder som bare venter på at blive flået

Rødbederne flås – jeg gør det ved at vride dem ligesom hvis man skulle give nogen en “brandmand” på armen, altså den ene hånd vrider den ene vej og den anden – ja den vrider den anden vej, og så kan man pille skindet ligeså fint af.
Så skæres de i skiver og lægges i atamon skyllede glas.
- jeg drypper lidt atamon i og så skyller jeg glasene med kogende vand fra min elkedel, og så sætter jeg låget på med vandet i glasset og vender og drejer det så det kommer over det hele. Jeg synes det fungerer godt og døjer ikke med skimmel eller lign. i mine hjemmesyltede ting.

Rødebederne skæres i skiver, nu har du jo mulighed for at lave dem så tykke eller tynde som du synes de skal være.

Eddike og sukker gives et opkog , tilsættes atamon og hældes kogende over rødbede skiverne i glassene. Så lukkes glasset straks og voilá så er der hjemmegjorte rødbeder!

Eddike og sukker kommes som sagt i en gryde og gives et opkog

Skiverne kommes i glas og eddike hældes over

Velbekomme!
  1. Benthe Helmer

    Super nem opskrift at gå til. Dejligt med billeder som illustrerer hele arbejdsprocessen. Lige et spørgsmål: skal rødbederne på køl, så snart de er kommet på glas og det opkogte eddike og sukker er hældt over ?

    Mvh.
    Benthe Helmer

    oktober 21st, 2013 // Reply
    • Lille mormor

      Hej Benthe

      Tak for dine sødeord og hvor er jeg glad for at du havde din egen succes oplevelse med syltede rødbeder det behøver nemlig slet ikke være svært ;)
      Jeg opbevarer mine i køleskabet, det er ikke noget der står nogen steder jeg har læst – men de holder naturligvis længere på køl for bakterierne har ikke optimale forhold, faktisk har jeg stadig lidt fra den gang jeg lagde opskriften her ud (jeg er ikke fan af at smide væk medmindre det er åbenlyst fordærvet). Og de rødbeder har en fin farve og smag.

      oktober 21st, 2013 // Reply
  2. Tine Thorning

    Nu mangler du lige en kniv der kan lave riller i rødbederne, så bliver de så meget sjovere at spise ;)

    Ærgeligt der ikke vedhæftes billede

    oktober 31st, 2013 // Reply
    • Lille mormor

      Ha ha det er så sjovt at du siger det, jeg har faktisk været lidt på udkig efter sådan en kniv, Men jeg har ikke haft heldet med mig ;) Men du har fuldstændig ret, hvis man er rigtig sej kunne man også skære dem i forskellige forme :)

      oktober 31st, 2013 // Reply
  3. john steffensen

    det er slet ikke nødvendigt at have alle glassene med rødbeder på køl.
    Mine holder sig fint, opbevaret i et køkkenskab.
    Lagen kan yderligere tilsmages med lidt nelliker, laurbærbærblade og peberkorn.

    januar 12th, 2014 // Reply
    • Lille mormor

      Beklager det noget forsinkede svar – jeg har nogle problemer med at se når I kommenterer :(

      Det kunne være jeg skulle få mine rødbeder ud så, for de tager da lige lidt plads, når man sådan rigtig kommer igang med syltemanien ;)
      Uhhh jeg skal helt sikkert prøve at smage lagen til på den måde der, det lyder spændende :)

      januar 16th, 2014 // Reply
  4. Eva Lise Langøren

    Hvis rødbederne er små kan de skæres med kanten af en sandkageform.:-)

    april 1st, 2014 // Reply
    • Lille mormor

      Jeg tror ikke jeg helt forstår hvordan? Hvordan gør man det?

      april 9th, 2014 // Reply
  5. Anja Højløkke

    Bruger man lagereddike eller den hvide eddike? Eller er det ligegyldigt? :-)

    august 10th, 2014 // Reply
    • Lille mormor

      Det er faktisk hip som hap – men jeg synes den hvide er flottest, men da rødbederne hurtigt farver – så er det ikke så væsentligt igen :)

      august 21st, 2014 // Reply
  6. Majbritt Merstrand

    Må jeg sige af hjertet tak :) Har ellers arvet den lille syltebog efter min mor, men den er ikke kommet frem endnu efter en flytning…

    september 7th, 2014 // Reply
    • Lille mormor

      Hvor er jeg glad for du kunne bruge indlægget og det er pudsigt når det er så nemt at lave gode syltede rødbeder selv at der er salg i de færdige ;) Den grønne syltebog er er musthave i det gu’r gammel køkken ;)

      september 8th, 2014 // Reply
  7. Lil Billy

    Hej igen, den rillede kniv kan købes i mange isenkræmmere – ellers bestiller de hjem til jer :)

    Mine rødbeder står på komfuret nu :)

    Kh
    Lil-Billy

    oktober 20th, 2014 // Reply
    • Lille mormor

      Åh ja jeg har stadig ikke fået købt en – måske det var en lille nem ting der kunne komme på ønskesedlen? :)

      oktober 28th, 2014 // Reply
  8. Kirsten Skov

    Min mor lagde skiver af rå peberrod i glassene i stedet for at tilsætte atamon. På den måde beholdt rødbederne farven og blev ikke brune.

    oktober 24th, 2014 // Reply
    • Lille mormor

      Og de blev slet ikke stærke eller tog smag af peberroden? For det er en smag jeg ikke kan ret godt med – omvendt gad jeg da godt have flotte “lilla” rødbeder hele vejen igennem.

      oktober 28th, 2014 // Reply
  9. Lona dehn

    En dejlig nem opskrift det er første gang jeg skal sylte rødbeder og de blev helt fine

    november 2nd, 2014 // Reply
    • Lille mormor

      Det er jeg vel nok glad for – de er så lækkert et tilbehør

      november 2nd, 2014 // Reply
  10. Else

    Hej Lille Mormor
    Super nem opskrift, min mor plejede at sylte til os alle men hun er desværre dø. Så det er første gang jeg selv sylter, men ikke sidste gang. Tak for opskriften.

    november 11th, 2014 // Reply
    • Lille mormor

      Hvor er jeg glad for at du havde en god oplevelse med at sylte selv, især når din egen mor var en knag til det

      november 14th, 2014 // Reply
  11. claus fogh

    Man kan tilsætte vanilie og nellikker der er super til julesylten

    november 26th, 2014 // Reply
    • Lille mormor

      Fedt! Det kunne være jeg skulle prøve det næste gang

      november 27th, 2014 // Reply
  12. Sanne Andersen

    Jeg har osse syltet for første gang i dag.
    Har ikke gjort som dig, men kogt rødbederne i lagen i 2 minutter.
    Kunne dog rigtigt godt finde på at prøve din metode næste gang :)

    november 27th, 2014 // Reply
    • Lille mormor

      Sådan kan man helt sikkert også, håber de blev gode:)

      november 27th, 2014 // Reply
  13. Lise

    Super let beskrivelig opskrift og lige til at gå til , med et forrygende resultat ;)

    september 26th, 2015 // Reply
    • Lille mormor

      Fedt at du har haft god gavn af den :)

      september 26th, 2015 // Reply
    • Lille mormor

      Det er jeg bare så glad for, fedt at du fik noget ud af det og at resultatet blev godt.

      oktober 2nd, 2015 // Reply
  14. Johnny

    Jeg vil smutte i Kiwi og få et kort så man sparer 20 % på alt grønt. Og det gør man så altid. De har nemlig i denne uge 1 kg. rødbede for kun 4.80 Kr. Og så vil jeg sylte nogle rødbeder. Håber bare at de også har atamon, eller må jeg smutte i en supermarked bagefter. Jeg tror bare at jeg vil gøre som dig, og så sørge for, at jeg ikke får lilla vægge osv. :-)

    oktober 24th, 2015 // Reply
    • Lille mormor

      Du lyder som en mand med en plan Johnny – held og lykke med projektet :)

      oktober 24th, 2015 // Reply
  15. Johnny

    Måske man kunne blande lidt ribssaft ned i eddikelagen inden den koges? Ved ikke om det ville kunne smages. :-)

    oktober 24th, 2015 // Reply
    • Lille mormor

      Jeg ved ikke om det vil have en effekt, det tilføjer jo syre og det synes jeg egentlig lagen klarer godt i sig selv – men giv det da et skud og meld gerne tilbage med resultatet;)

      oktober 24th, 2015 // Reply
  16. Lotte Krukow

    Hvor langtidsholdbar er de når man har lavet dem og skal det i køleskabet?

    oktober 27th, 2015 // Reply
    • Lille mormor

      Det er et rigtig godt spørgsmål Lotte. Jeg har endnu ikke smidt nogen ud fordi de var fordærvet. Jeg opbevarer altid i køleskab, mest fordi jeg bedst kan lide dem kolde, men vil sige at både i – og udenfor køleskabet, så holder de helt helt sikkert 1-2 mdr. Jeg har spist nogen på 6 måned, uden misfarvning eller ændret smag. Men ovenstående er det sikre svar :)

      oktober 27th, 2015 // Reply
  17. Annelise

    Dejlig opskrift men jeg skræller dem inden jeg koger dem og det syntes jeg er meget nemmere
    Smager pragtfuld kommer lidt asie krydderi
    Rigtig skøn dag til dig
    Har lavet dem 4 gange i år ellers aldrig lavet rødbeder jeg er en ung kvinde på 71 år så utroligt der skulle gå så mange år
    Nu kan vi kun spise dem vi laver selv

    januar 7th, 2016 // Reply
    • Lille mormor

      Man skal så absolut gøre det som man synes er nemmest Annelise og fedt at du går igang :)

      februar 10th, 2016 // Reply
  18. Margit Larsen

    Hej Lille Mormor! Uha ved istandsættelse af mit køkken har jeg forlagt min Grønne syltebog og hele den “familie”, så glad blev jeg, da jeg fandt din opskrift, som jeg har brugt i de 50 år, hvor jeg har været husmor, så nu kan der komme de “rigtige” rødbeder på glas igen, de er kogte, så nu skal lagen koges. Tak for hjælpen Lille mormor.

    januar 28th, 2016 // Reply
    • Lille mormor

      Fantastisk! Super at du kunne få gavn af opskriften – du kan købe en ny syltebog på Saxo.dk

      februar 10th, 2016 // Reply

Skriv et svar til Tine Thorning Annuller svar

En hyggelig blog om mine mormor interesser

I Mormors gemmer