Hyldebær(saft)sæson

Færdig hyldebærsaft

Dengang jeg var lille så kogte min Bedste vildt meget hyldesaft, for hun havde en gigantisk hyldetræsbusk (?!) ude i sin have som gav vildt mange bær. Jeg fik da når jeg var syg eller snottet og det hjalp virkelig meget. Mmmm varm hyldesaft – mums!

Hyldebær

Hyldebær, så smukt et bær, altså sikke en farve, og det gælder også saften, den har så dyb en lilla/violet farve og ja, man får lidt rødvins tænder af hyldebærsaft ;)

 

Da jeg flyttede hjemmefra var busken for længst fældet, Bedste lavede ikke mere saft, men en dag kom hun og jeg til at snakke om hyldesaft, og jeg kunne næsten ikke holde ud ikke at have det den kommende vinter.

Jeg tog derfor min stige under armen og begav mig ned på stierne der hvor jeg bor, for der er et kæmpe stort hyldetræ lige på den ene sti, problemet er bare at det er mega højt – så stige, nysgerrige blikke, mange kommentarer om min ildhu, samt nogen benovelse over at nogen stadig samlede hyld, ja så fik jeg to hele bæreposer med hjem og scorede mig saft til hele vinteren og til at forære væk også ikke mindst!

Saftkoger

Min TuttiFrutti har jeg fået af min Bedste og det er den hun har kogt hele min barndoms hyldebærsaft på. Jeg elsker den.

Fordel ved saftkoger

Min TuttiFrutti er n gammel svend – men den virker i den grad og man kan købe min tuttifruttis yngre fætter alle mulige steder og jeg vil virkelig anbefale den for den virker som en drøm, og den gør din saftkogning det nemmere og med det mindre rengøring og spild af saft.

Siden hen har det fandme fældet den! JO!!!! Det har de!!!! Okay, fældet og fældet, den er virkelig skåret i knæ, så der er ingen hyld i år. Hvor træt er jeg lige af det på en skala fra 0-mega pisse træt af det?

Heldigvis kender min mor og jeg et sted, men da vi kom var vi lidt tidligt ude, og jeg fik kun lige hyld nok til en lille sølle flaske. Derfor skal jeg på den igen imorgen og se om ikke jeg kan finde nogle lækre store hyldetræer og få lavet mig en masse dejlig saft!

Vil du også afsted på jagt efter hyldebær, så HUSK!
Hyldebær er lækre, sunde og indeholder en masse stoffer der kan virke dæmpende på inflammation, men men men, de indeholder også blåsyre, og det skal altså koges væk for ikke at give avi-i-mavi og derfor må man under ingen omstændigheder indtage hyld uden det er kogt for fuld hammer!

 

Lille Mormor- og Bedstes Hyldebærsaft

Ingredienser:

1kg hyldebær (godt en bærepose)
1/2 ltr. vand
3 sure æbler
Til hver ltr siet saft 375-500 g. sukker. 
1 tsk citronsyre
1/2 tsk atamonpulver eller 1 tsk. flydende atamon. 
Et kilo hyldebær

Godt et kilo hyldebær.

 

Sådan her griber du det an:

 

Bærrene skylles, men du behøver ikke ribbe dem fuldstændig, det er nok at du bare fjerner de grove stilke.

(Følgende er hvis ikke du anvender saftkoger)

Bærrene og de ituskårene æbler overhældes med vandet og koges så bærrene brister, hænges herefter til afdrypning i en saftpose. (En saftpose kan være en stofble, et viskestykke, et gammelt stykke lagen, bare det er vasket med parfumefrit vaskepulver uden skyllemiddel – (hvorfor spørger du? For ellers smager din saft af bamseline).

Saftsier

Sådn her kan du sie din saft, jeg brugte et almindeligt viskestyk i et dørslag på en ret høj og stor gryde – mener den er 10 ltr.

Når saften er løbet fra, måles den, og bringes i kog. Sukker og citronsyre tilsættes og saften gives et hurtigt opkog. Saften skuffes, tilsættes atamon og fyldes i varme flasker der lukkes.

Hyldebærsaft koges af

Sådan her ser hyldesaften ud inden den skummes, den skummes ved at fjernes den lysere røde farvede skum som I kan se på billedet, det kan man gøre med en flad stor grydeske. Det tager lidt tid, men giver en flot og klar saft.

 

(Hvorfor skal flaskerne være varme spørger du? Fordi hvis de er kolde, så springer skidtet og du har saft over hele køkkenbordet…. Jeg lyder som en der taler af bitter erfaring siger du…. JA… JA…. Det gør jeg…. Hmmm men springer de ikke også hvis jeg hælder kogende vand i dem? Jo helt sikkert, men giv dem en skolder med en smule kogende vand og skyl den lille deciliter godt rundt i flasken)

Sådan her gør du med en Tutti Frutti.
Saftkoger i brug

Jeg satte min gryde på en skammel så skulle jeg kun bruge kræfter og balancere med klemmen på min saftkoger.

Bær og æbler samt vand kommes i Tuttien, og så lader du dampen klare resten, du hælder fra Tuttien når du fornemmer at der er saft i røret og kommer det i en gryde herfra, når du ikke kan klemme mere ud af Tuttien så er du klar til at følge anvisningen som er ovenover, derfra hvor saften måles og bringes i kog.

Fyldt TuttiFrutti

Her kan du se Tutti Fruttien er godt fyldt.

Skriv et svar

En hyggelig blog om mine mormor interesser

I Mormors gemmer