Barnevognstæppe hæklet i oldemorfirkanter

Hæklede oldemorfirkanter

Jeg sad en aften og havde bare sådan lyst til at hækle oldemor firkanter, jeg vidste ikke hvad jeg ville lave og jeg havde nogle nøgler garn der passede super godt sammen i farverne – så jeg satte igang.

Det var først da jeg havde lavet en 20 stk, at jeg besluttede mig for at lave dem til et babysvøb/barnevognstæppe/pyntetæppe til en eller anden heldig lillefyr, måske en venindes når der kommer en eller måske til min egen, hvis jeg får en lille dreng, det er ikke til at vide…? Men jeg må indrømme ikke at være klar til at give det væk, sådan som det er ligenu, så indtil videre ligger det bare og putter hjemme ved mig. Så regner jeg med at der kommer en aftager på den ene eller anden vis, når tiden er inde.

Indtil da, så kan det være der sidder nogen af jer derude og overvejer om I skulle igang med et hækle projekt, et lille nemt et, som i bidder er virkeligt hurtigt, men som i det store hele tager et godt stykke tid ;)

Her er ihvertfald opskriften på mit tæppe:

Lille Mormors hæklede barnevognstæppe

Du skal bruge fire farver, disse er valgfri, skal det være nogenlunde mage til mit skal du dog have fat i:

8/4 Bomuldsgarn og en hæklenål i str. 3.
 
Farverne vil i opskriften blive kaldt følgende:
MØRKEBLÅ = GARN A
CYAN = GARN B
LIME = GARN C
GRØN = GARN D
 
LF = luftmasker (se youtube video hvordan HER)
KM = kædemaske (se youtube video hvordan HER)
STM = stangmaske (se youtube video hvordan HER)
FM = fastmaske (se youtube video hvordan HER)
 
For at lave farveskift som i mit tæppe bliver Garn A på næste omgang til Garn D så man starter med næste farve i rækken. 
Således:
1 firkant: A-B-C-D
2 firkant: B-C-D-A
3 firkant: C-D-A-B
4 firkant: D-A-B-C
 
Her kan I se hvordan jeg har anvendt farveskift, nu ser min limegrøn noget gul ud her, men lime er nu altså farven ;)

Her kan I se hvordan jeg har anvendt farveskift, nu ser min limegrøn noget gul ud her, men lime er nu altså farven ;)

Sådan her gør du:

Opstart af firkant: 

Brug GARN A lav 6 LM og saml arbejdet med en KM, så du nu har en ring.

1.omgang:

Lav 3 LM (gælder som den første STM) lav 2STM ned i ringen, 3LM § 3STM ned i ringen 3LM; gentag fra § 2 gange, saml med KM i tredje luftmaske fra starten. Afslut GARN A.

2 omgang:

Tag Garn B og foren med den ene af de 3 LM i hjørnet, 3LM (gælder som en STM) [2STM, 3LM, 3STM] i det samme hul – dvs. de 3 LM fra første omg. *1LM [3STM,3KM,3STM] i næste 3 LM hul for at lave hjørne, gentag fra * to gange, 1LM saml med KM i tredje af første 3LM. Afslut GARN B

3 omgang:

Tag Garn C og foren med den ene af de 3 LM i hjørnet, , 3LM (gælder som en STM) [2STM, 3LM, 3STM] i det samme hul – dvs. de 3 LM fra første omg. *1LM, 3 STM i næste LM, 1LM,  [3STM,3LM,3STM] i næste 3 LM hul for at lave hjørne* Gentag fra * for at afslutte, når du når til start af omgangen, lav LM og foren med KM i tredje af første 3LM.

4 omgang:

Tag Garn D og foren med den ene af de 3 LM i hjørnet, , 3LM (gælder som en STM) [2STM, 3LM, 3STM] i det samme hul – dvs. de 3 LM fra første omg. *1LM, 3 STM i næste LM, 1LM, 3 STM i næste LM, 1LM,  [3STM,3LM,3STM] i næste 3 LM hul for at lave hjørne* – når du når til begyndelsen af firkanten afsluttes således, lav LM og foren med KM i tredje af første 3LM.

For at afslutte firkant tag GARN D og lav fastmasker hele vejen rundt i kanten.

Nu har du lavet den første firkant.

Du skal bruge ialt: 88 firkanter

Når du er færdig samles tæppet så du har 11 i længden og 8 i bredden. Firkanterne samles med fastmasker, jeg valgte at samle i cyan.

Herefter tog jeg en runde om hele tæppet i FM først cyan dvs Garn B, C, D, A, jeg afsluttede desuden med at lave en kant af trekanter. Hvordan du laver dem kan du se HER

Har du svært ved at se opskriften for dig, så se HER hvordan man hækler en oldemorfirkant.

Her er det færdige tæppe.

Her er det færdige tæppe.

 

 

 

 1. Lise Maria Lausten

  Ej hvor er det altså bare blevet super godt :)

  april 10th, 2014 // Reply
  • Lille mormor

   Det synes jeg også, det er blevet rigtig sødt ;)

   april 13th, 2014 // Reply
 2. kristina hansen

  Kan man bruge en nål der er 3,5

  juni 26th, 2014 // Reply
  • Lille mormor

   Ja, det kan du sagtens, men så tænker jeg at du skal være ekstra opmærksom på din fasthed i arbejdet, sådan til at det ikke bliver for løst. For det er jo faren ved at gå en nål størrelse op.

   Min mor er f.eks. altid meget slem til at hækle/strikke, meget løst, derfor vælger hun altid en nål str. mindre end mig hvis vi laver noget sammen, eks. et tæppe som dette.

   Jeg beklager det sene svar – jeg havde simpelthen ikke set det – god fornøjelse med tæppet, det er så hyggeligt :)

   juli 2nd, 2014 // Reply
 3. Dorthe Beith

  Hej lillemor:-)
  Kan se det er et stykke tid siden du lavede dette tæppe, men kan du huske hvor meget garn du brugte af hver farve??
  Hilsen Dorthe

  maj 1st, 2015 // Reply
  • Lille mormor

   Åh det er dælme svært at sige, for det var lidt nogle rester jeg havde som jeg brugte… Men jeg vil tro at det var to nøgler af hver, men det er hvad det er: tro. Eller rettere et kvalificeret gæt.
   Dog er det ikke over tre nøgler pr.farve ;)

   maj 2nd, 2015 // Reply

Skriv et svar

En hyggelig blog om mine mormor interesser

I Mormors gemmer